Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je al volwassen bent!)

Wist jij dat spelen ook goed voor volwassen is? Waarschijnlijk heb je als kind veel gespeeld, maar doe je dat nu niet meer. Vroeger klom ik bijvoorbeeld graag in bomen en bouwde daar samen met mijn vriendjes hutten. Ook kon ik uren spelen met Lego. Toen ik naar de middelbare school ging stopte ik daar op gegeven moment mee. Want dat hoorde niet meer bij mij leeftijd werd mij verteld. Als ik tegenwoordig bij de IKEA kom, wil ik het liefst stiekem ook even in Småland spelen. Soms denk ik wel eens hadden ze zoiets ook maar voor volwassenen…

Nu blijkt dat spelen goed is voor volwassenen. Hoe zit dat precies? Anne Wesseling komt met “zeven redenen waarom spelen belangrijk is (ook als je al volwassen bent)”. Ze geeft 3 tips mee om het leven wat speelser te maken.

1 Als uitlaatklep tegen stress

Spelen zorgt voor ontspanning en is daarmee een geweldig tegenwicht tegen stress. Zoals ‘spelprofessor’ Stuart Brown zegt: als je een rotdag hebt, probeer dan gewoon eens om even op en neer te springen en heen en weer te wiebelen – je voelt je vanzelf beter.

2. Omdat je er creatiever van wordt

Spel draait om fantasie, om het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu een kasteel bouwt of meedoet aan een fantasy game waarbij je door het bos rent in een middeleeuws kostuum, ‘niets stimuleert de hersenen zo als spelen,’ aldus Stuart Brown.

3. Omdat je ervan leert

Kinderen spelen ‘omdat het leuk is’, maar ondertussen leren ze ongelofelijk veel en dat geldt ook voor volwassenen. Door ongedwongen te spelen leer je bijvoorbeeld problemen oplossen, het helpt je te focussen en je pikt sociale vaardigheden op.

4. Omdat spelen gezellig is

Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen, maar het is ook gewoon léuk en samen iets leuks ondernemen, het schept een band. Niet voor niets draaien veel teamuitjes om een spel (bijvoorbeeld een escape room, lasergamen of een survival in het park). En geef toe: ’s avonds na het eten samen een bordspel doen is toch veel gezelliger dan dat iedereen achter z’n eigen scherm kruipt?

Samen spelen is gezellig

5. Omdat je er fit van wordt

Waarom zo serieus op de sportschool elke keer een vaste routine afwerken, als je ook fit kunt blijven door een potje basketbal of voetbal op straat, door te springtouwen, even op de trampoline te springen of spontaan een hardloop wedstrijdje te doen? Bij spelen train je niet een specifieke spiergroep, je hele lichaam profiteert ervan. Je wordt behendig en wendbaar.

6 Omdat het je jong houdt

Bekijk voor de aardigheid nog eens dit filmpje van een vrouw die een grap uithaalt met haar echtgenoot– het is alweer van een tijdje terug, maar we worden nog steeds vrolijk als we ernaar kijken!

7. Omdat je er blij van wordt

Daar hoeven we verder niet zoveel aan toe te voegen, toch? Want dat is de essentie van spelen: het dient geen doel, het draait om onbekommerd plezier.

Zo maak je het leven speelser – 3 tips

Overtuigd? Probeer dan je leven speelser te maken. Dat is zo makkelijk als wat, want voor spelen geldt hetzelfde als voor fietsen: eigenlijk verleer je het nooit.

1. Ga je met kinderen mee naar de speeltuin, speel dan mee
Sowieso: vraagt een kind je om te spelen? Zeg altijd ja. Stoeien, rennen, kastelen bouwen in de zandbak, over een balk balanceren… Het duurt meestal maar een kwartiertje, maar het zou zomaar eens het hoogtepunt van je dag kunnen zijn.

2. Doe af en toe spontaan een wedstrijdje
Wie het eerst bovenaan de trap is, wie het eerst bij de golfbreker is, wie het eerst bij de boom is. Klaar voor de start… AF!

3. Neem een hobby
En dan niet weer heel fanatiek en serieus worden! Neem een hobby, gewoon voor de lol. Ga op dansles voor het plezier van bewegen, ga op curlen voor de gezelligheid of leer een instrument bespelen.

Het is zo eenvoudig: grijp gewoon elke gelegenheid aan die zich voordoet om te spelen. Het is dé manier om een beetje lichtheid en vrolijkheid in de dag te brengen. Veel plezier!

Bron: happinez.nl

Foto’s: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *