Midzomer, wat mag er bij jou rijpen?

Midzomer (Zomerzonnewende) valt op 21 juni op het noordelijk halfrond en luidt de zomer in. Het is een etmaal met de langste dag en de kortste nacht. Midzomer wordt als een magische tijd beschouwd en vaak feestend doorgebracht.

In Zweden wordt Midzomer uitbundig gevierd

Extreem zonnige lente

De lente is nu op zijn einde. De periode van zaaien, in beweging komen en vernieuwing. De lente is het meest krachtige groeiseizoen. Dat geld niet alleen voor de natuur maar ook voor de mens. Voel maar wat het met je gemoedstoestand heeft gedaan toen de dagen steeds meer gingen lengen. De warmte en het licht werkt openend. Dit jaar was de lente extreem zacht en zeer zonnig. Hiermee komt lente van 2018 op de derde plaats van de zachte lentes sinds 1909. Meer groeikracht dus.

De zomer om te genieten

De zomer begint letterlijk met een hoogtepunt. De zon staat nu op zijn hoogst en bevindt zich loodrecht boven de Kreeftskeerkring. De langste dag is in feite alweer het keerpunt. De bomen maken vanaf die dag geen nieuwe blaadjes meer aan en veel planten stoppen met groeien als de zomerbloei begint. De groei maakt plaats voor rijping. Alle kracht naar nu naar de bloemen en de vruchten. Waardoor onze zintuigen meer dan ooit geprikkeld worden door de geuren, kleuren en warmte. Door al die zinnendeprikkelende indrukken wordt je nog verder uit de tent gelokt, richt je je op wat er buiten je is en word je uitgenodigd om te genieten.

De zomer staat voor rijpen van de vruchten. Wat wil er in jou nog gerijpt worden?

Met je vakantie voor de deur krijg je nog meer tijd om te genieten. Laat het je smaken, doe indrukken op, wandel door de natuur en laat je bekoren. Het werkt voedend en het is proviand voor de herfst en winter. De warmte en het lichte van de zomer geven je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal weerstand.

Reflecteren & rijpen

Deze periode staat staat dus voor rijpen. Wat wil er in jou nog verder rijpen? Midzomer is ook het moment om even te reflecteren en wat tijd voor jezelf te nemen. Het reflecteren helpt je bij je rijpingsproces van dit jaar. Fran Tielemans (bewustwordings- en spiritueel energiewerker) komt met mooie reflectievragen:
– Hoe is je jaar tot nu toe verlopen?
– Welke tendensen zie je bij jezelf?
– Welke onderstroom voel je?
– Waar is verandering nodig?
– Wat droom je voor jezelf de komende maanden?
– Hoeveel van jezelf wil je daar nu voor inzetten?
– Op welke momenten zet je een stap terug?

Reflecteer de komende dagen met deze vragen. Hierdoor kunnen nieuwe inzichten ontstaan. Gebruik de kracht van de zon om diep in jezelf te schouwen.

Heb een goede zomer en geniet!

Anja Oude Tijdhof

Bronnen:
– www.knmi.nl
– http://anw.inl.nl
– www.facebook.com/Fran-Tielemans
– Leven met de seizoenen – Lente, Weleda, 2006 (boekje)
– Leven met de seizoenen – Zomer, Weleda, 2006 (boekje)

Foto’s: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *