Volle bloedmaan en totale maansverduistering

Morgen is het volle maan, een bloedmaan zelfs. Maar wat is een bloedmaan? Er is bovendien een volledige maansverduistering die op ons halfrond te volgen is. Een bijzonder moment dus. Christina van Stroe vertelt uitgebreid over dit fenomeen.

Maansverduistering

De komende maansverduistering is de langste van de 21e eeuw. Het fenomeen duurt een paar uur, waardoor de kans groot is dat je er wat van te zien krijgt, zelfs als het wisselend bewolkt zou zijn. Een totale maansverduistering is een indrukwekkend natuurverschijnsel. Hij doet zich  eens in de paar jaar voor, de laatste keer was 28 september 2015.

Het eerste begin van de eclips van 104 minuten moeten we missen. Die begint om 19.14 uur en dan is de Maan nog niet boven de horizon. Het maximum van de verduistering is om 22:22 uur en de eclips eindigt om 0.19 uur. Voor een totale maansverduistering moet er een Volle Maan zijn, een Maan die vol beschenen wordt door de zon. Tijdens de verduistering schuift de aarde tussen de maan en de zon. De aarde werpt dan een schaduw op de maan waardoor deze een prachtige donkerrode tint krijgt. Dit verschijnsel wordt Bloedmaan genoemd. De rode gloed komt doordat aan de zijkant van de aarde nog net wat zonlicht schijnt  dat gefilterd wordt door de dampkring . Dit zogenaamde ‘schermeringslicht’ komt in die schaduw van de aarde terecht en weerkaatst op de maan.
Bloedmaan: door de verduistering werpt de aarde een schaduw op de maan waardoor deze een prachtige donkerrode tint krijgt

Mars goed zichtbaar

Als extraatje is rechts onder de verduisterde Maan ook de rode planeet Mars zonder verrekijker te zien. Deze doet denken aan een heldere oranjerode ster. Normaal valt deze planeet weg in het licht van de maan, maar tijdens de verduistering zal ook deze planeet oranjerood oplichten. In het zuiden zijn Jupiter en Saturnus met het blote oog te zien. Met een goede verrrekijker zul je zelfs de ringen van Saturnus en de vier manen van Jupiter kunnen zien. In het westen, waar de zon is ondergegaan, zie je Venus. Het helderste licht aan de hemel.

Bijzonder: de rode planeet Mars is ook te zien

Tips om de maanverduistering te volgen:

1. Begin alvast te duimen dat er vrijdagavond geen of weinig bewolking zal zijn
2. Zoek vrijdagavond een plek waar weinig of geen kunstlicht is
3. Ga om 21:25 klaar zitten met een vrij zicht op de horizon in het zuidoosten
4. Je ziet dan om 21.31 uur de rode Volle Maan opkomen
5. De Zon gaat bijna gelijktijdig onder om 21.38 uur en het duurt dan nog even voordat de duisternis invalt en je het proces van gedeeltelijke tot volledige verduistering goed kunt zien.
6. Volg de toenemende verduistering van de Volle Maan tot het maximum om 22.22 uur
7. Einde van de totale verduistering en rode gloed is om 23.13 uur
8. Einde van de gedeeltelijke verduistering is om 00.19 uur

Het belooft een heldere hemel te worden, een optimale gelegenheid om te toveren en betoverd te worden.

Door Christina van Stroe (gepensioneerd, avatar trainer, psychiatrisch verpleegkundige, orthopedagoog en docent agogische vakken)

Meer lezen?

Lees meer over de werking van deze bijzondere volle bloedmaan:

Christina van Stroe – volle maan in het teken waterman

Healingcentrum Isis – volle bloedmaan in waterman

Fran Tielemans – spirituele bewustzijnssprong 

Isabelle Lambrecht op nieuwetijdskind.com – volle bloedmaan en maansverduistering 

Foto’s: Pixabay

Midzomer, wat mag er bij jou rijpen?

Midzomer (Zomerzonnewende) valt op 21 juni op het noordelijk halfrond en luidt de zomer in. Het is een etmaal met de langste dag en de kortste nacht. Midzomer wordt als een magische tijd beschouwd en vaak feestend doorgebracht.

In Zweden wordt Midzomer uitbundig gevierd

Extreem zonnige lente

De lente is nu op zijn einde. De periode van zaaien, in beweging komen en vernieuwing. De lente is het meest krachtige groeiseizoen. Dat geld niet alleen voor de natuur maar ook voor de mens. Voel maar wat het met je gemoedstoestand heeft gedaan toen de dagen steeds meer gingen lengen. De warmte en het licht werkt openend. Dit jaar was de lente extreem zacht en zeer zonnig. Hiermee komt lente van 2018 op de derde plaats van de zachte lentes sinds 1909. Meer groeikracht dus.

De zomer om te genieten

De zomer begint letterlijk met een hoogtepunt. De zon staat nu op zijn hoogst en bevindt zich loodrecht boven de Kreeftskeerkring. De langste dag is in feite alweer het keerpunt. De bomen maken vanaf die dag geen nieuwe blaadjes meer aan en veel planten stoppen met groeien als de zomerbloei begint. De groei maakt plaats voor rijping. Alle kracht naar nu naar de bloemen en de vruchten. Waardoor onze zintuigen meer dan ooit geprikkeld worden door de geuren, kleuren en warmte. Door al die zinnendeprikkelende indrukken wordt je nog verder uit de tent gelokt, richt je je op wat er buiten je is en word je uitgenodigd om te genieten.

De zomer staat voor rijpen van de vruchten. Wat wil er in jou nog gerijpt worden?

Met je vakantie voor de deur krijg je nog meer tijd om te genieten. Laat het je smaken, doe indrukken op, wandel door de natuur en laat je bekoren. Het werkt voedend en het is proviand voor de herfst en winter. De warmte en het lichte van de zomer geven je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal weerstand.

Reflecteren & rijpen

Deze periode staat staat dus voor rijpen. Wat wil er in jou nog verder rijpen? Midzomer is ook het moment om even te reflecteren en wat tijd voor jezelf te nemen. Het reflecteren helpt je bij je rijpingsproces van dit jaar. Fran Tielemans (bewustwordings- en spiritueel energiewerker) komt met mooie reflectievragen:
– Hoe is je jaar tot nu toe verlopen?
– Welke tendensen zie je bij jezelf?
– Welke onderstroom voel je?
– Waar is verandering nodig?
– Wat droom je voor jezelf de komende maanden?
– Hoeveel van jezelf wil je daar nu voor inzetten?
– Op welke momenten zet je een stap terug?

Reflecteer de komende dagen met deze vragen. Hierdoor kunnen nieuwe inzichten ontstaan. Gebruik de kracht van de zon om diep in jezelf te schouwen.

Heb een goede zomer en geniet!

Anja Oude Tijdhof

Bronnen:
– www.knmi.nl
– http://anw.inl.nl
– www.facebook.com/Fran-Tielemans
– Leven met de seizoenen – Lente, Weleda, 2006 (boekje)
– Leven met de seizoenen – Zomer, Weleda, 2006 (boekje)

Foto’s: Pixabay

Burn-out aandoening op zich?

Is een burn-out nou een vorm van depressie, of een aandoening op zich? Daarover voeren experts de laatste jaren stevige discussies. Er zijn heel wat overeenkomsten, zoals slaapproblemen en een laag gevoel van eigenwaarde. Maar ook opvallende verschillen; zo staat bij een burn-out ‘nergens energie voor hebben’ voorop, en bij depressies ‘nergens zin in hebben’. Een nieuwe onderzoekstechniek betekent nu steun voor de theorie dat burn-out een aparte aandoening is.

Sinds een paar jaar valt uit een plukje hoofdhaar van drie centimeter af te lezen hoeveel stress de eigenaar van dat haar de vorige drie maanden gemiddeld heeft gehad. Duitse onderzoekers hebben die techniek nu gebruikt om het haar van driehonderd proefpersonen te onderzoeken op het stresshormoon cortisol. Ook lieten ze de eigenaren van dat haar lange vragenlijsten invullen.

Van een plukje hoofdhaar kun je tegenwoordig de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) af te lezen

Hoe meer cortisol in het haar van een deelnemer, des te meer burn-outsymptomen diegene had. Deelnemers die veel stress hadden gehad, voelden zich vooral ‘verminderd efficiënt’. Tussen de mate van cortisol in het haar en depressiesymptomen werd geen samenhang gevonden. Een extra puntje dus voor de stelling dat een burn-out en een depressie verschillende aandoeningen zijn.

Hair cortisol as a biological marker for burnout symptomatology, Psychoneuroendocrinology, januari 2018

Bron: www.psychologiemagazine.nl

Minder stress in je leven?

Ervaar je veel stress op dit moment? Lukt het je niet om uit je burn-out te komen? Neem dan contact op. Ik help je graag weer je veerkracht te vergroten!

Foto’s: Pixabay

Wie jarig is trakteert! Met vlierbloesem!

Zaterdag ben ik jarig! Dat laat ik niet ongemerkt voorbij gaan en dus ga ik trakteren. En wel op het volgende:

– 1 x potje vlierbloesemsiroop van Zwaantje

– 1 x flesje zelfgemaakte vlierbloesemazijn

– De recepten om bovenstaande zelf te maken (scroll naar beneden)

De te winnen vlierbloesemsiroop

Wat moet je doen? Om kans te maken op het potje vlierbloesemsiroop of het flesje vlierbliesemazijn moet je een mailtje sturen naar info@tillvaro.nl  of ga je naar mijn Facebookpagina waar je je naam in dit facebookbericht zet. Na het weekend maak ik bekend wie kadootjes krijgen.

Wat is vlierbloesem?

Vlierbloesems zijn de bloemen van de struik ‘gewone vlier’ (Sambucus nigra). De bloei is van mei tot juli en de bestuiving vindt plaats door insecten. In september oktober zijn de bessen rijp. De vlier komt in het hele land voor en stelt geen hoge eisen aan zijn standplaats. Aan de vlier worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven.

De bloesems van de gewone vlier

Naast vlierbloesemsiroop en vlierbloesemazijn kun je nog veel meer lekkere dingen maken van vlierbloesem, zoals:

– koekjes
– cake
– taart
– pannenkoeken
– begneits
– thee

Appelcake met verse vlierbloesems erin

2 recepten met vlierbloesem

Vlierbloesemsiroop

– 1 kg fijne kristalsuiker
– 4 biologische citroenen
– 1,5 liter water
– 30 vlierbloesemschermen stelen afgeknipt

1. Breng het water aan de kook. Doe de suiker erbij en roer tot deze is opgelost.

2. Rasp de schil van een van de citroenen en snijd alle citroenen in plakken. Doe de citroenen bij de suikersiroop. Leg ook de vlierbloesemschermen erbij. Dek af met een doek en laat het 48 uur staan, zodat de smaken in de siroop kunnen trekken.

3. Zeef de vloeistof en schenk in gesteriliseerde flessen. Eventueel kun je nog wat bloemetjes in de flessen doen.

Maken van vlierbloesemazijn

Vlierbloesemazijn

– 1 liter wittewijazijn
– 10 vlierbloesemschermen

Doe de wittewijnazijn en de vlierbloesemschermen in een grote schaal. Laat 10 dagen staan. Zeef de azijn en schenk in een schone fles. Heerlijk in een salade of gesprenkeld over aardbeien.

Enjoy !

Bronnen:
– De keukentafel van het noorden – Yvon Jaspers – ISBN 978 90 488 3863 9
Wikipedia

Foto’s:
Anja Oude Tijdhof

 

 

Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je al volwassen bent!)

Wist jij dat spelen ook goed voor volwassen is? Waarschijnlijk heb je als kind veel gespeeld, maar doe je dat nu niet meer. Vroeger klom ik bijvoorbeeld graag in bomen en bouwde daar samen met mijn vriendjes hutten. Ook kon ik uren spelen met Lego. Toen ik naar de middelbare school ging stopte ik daar op gegeven moment mee. Want dat hoorde niet meer bij mij leeftijd werd mij verteld. Als ik tegenwoordig bij de IKEA kom, wil ik het liefst stiekem ook even in Småland spelen. Soms denk ik wel eens hadden ze zoiets ook maar voor volwassenen…

Nu blijkt dat spelen goed is voor volwassenen. Hoe zit dat precies? Anne Wesseling komt met “zeven redenen waarom spelen belangrijk is (ook als je al volwassen bent)”. Ze geeft 3 tips mee om het leven wat speelser te maken.

1 Als uitlaatklep tegen stress

Spelen zorgt voor ontspanning en is daarmee een geweldig tegenwicht tegen stress. Zoals ‘spelprofessor’ Stuart Brown zegt: als je een rotdag hebt, probeer dan gewoon eens om even op en neer te springen en heen en weer te wiebelen – je voelt je vanzelf beter.

2. Omdat je er creatiever van wordt

Spel draait om fantasie, om het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu een kasteel bouwt of meedoet aan een fantasy game waarbij je door het bos rent in een middeleeuws kostuum, ‘niets stimuleert de hersenen zo als spelen,’ aldus Stuart Brown.

3. Omdat je ervan leert

Kinderen spelen ‘omdat het leuk is’, maar ondertussen leren ze ongelofelijk veel en dat geldt ook voor volwassenen. Door ongedwongen te spelen leer je bijvoorbeeld problemen oplossen, het helpt je te focussen en je pikt sociale vaardigheden op.

4. Omdat spelen gezellig is

Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen, maar het is ook gewoon léuk en samen iets leuks ondernemen, het schept een band. Niet voor niets draaien veel teamuitjes om een spel (bijvoorbeeld een escape room, lasergamen of een survival in het park). En geef toe: ’s avonds na het eten samen een bordspel doen is toch veel gezelliger dan dat iedereen achter z’n eigen scherm kruipt?

Samen spelen is gezellig

5. Omdat je er fit van wordt

Waarom zo serieus op de sportschool elke keer een vaste routine afwerken, als je ook fit kunt blijven door een potje basketbal of voetbal op straat, door te springtouwen, even op de trampoline te springen of spontaan een hardloop wedstrijdje te doen? Bij spelen train je niet een specifieke spiergroep, je hele lichaam profiteert ervan. Je wordt behendig en wendbaar.

6 Omdat het je jong houdt

Bekijk voor de aardigheid nog eens dit filmpje van een vrouw die een grap uithaalt met haar echtgenoot– het is alweer van een tijdje terug, maar we worden nog steeds vrolijk als we ernaar kijken!

7. Omdat je er blij van wordt

Daar hoeven we verder niet zoveel aan toe te voegen, toch? Want dat is de essentie van spelen: het dient geen doel, het draait om onbekommerd plezier.

Zo maak je het leven speelser – 3 tips

Overtuigd? Probeer dan je leven speelser te maken. Dat is zo makkelijk als wat, want voor spelen geldt hetzelfde als voor fietsen: eigenlijk verleer je het nooit.

1. Ga je met kinderen mee naar de speeltuin, speel dan mee
Sowieso: vraagt een kind je om te spelen? Zeg altijd ja. Stoeien, rennen, kastelen bouwen in de zandbak, over een balk balanceren… Het duurt meestal maar een kwartiertje, maar het zou zomaar eens het hoogtepunt van je dag kunnen zijn.

2. Doe af en toe spontaan een wedstrijdje
Wie het eerst bovenaan de trap is, wie het eerst bij de golfbreker is, wie het eerst bij de boom is. Klaar voor de start… AF!

3. Neem een hobby
En dan niet weer heel fanatiek en serieus worden! Neem een hobby, gewoon voor de lol. Ga op dansles voor het plezier van bewegen, ga op curlen voor de gezelligheid of leer een instrument bespelen.

Het is zo eenvoudig: grijp gewoon elke gelegenheid aan die zich voordoet om te spelen. Het is dé manier om een beetje lichtheid en vrolijkheid in de dag te brengen. Veel plezier!

Bron: happinez.nl

Foto’s: Pixabay

Boek over hoogsensitieve mannen

Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief (ook wel HSP of hooggevoelig genoemd), en dus ook een op de vijf mannen. Toch zijn er maar weinig mannen die hier openlijk over praten. Op 7 augustus komt de Nederlandse vertaling van het Duitse boek ‘Hochsensible Männer’ uit. Met als titel ‘Hoogsensitieve mannen – Hoe je je hooggevoeligheid als kracht kunt inzetten’. Dit boek is geschreven door de Duitse psychotherapeut Tom Falkenstein. Hij heeft een eigen praktijk in Berlijn en hij is de oprichter van het European Centre for High Sensitivity. In zijn praktijk kwam hij steeds mannen tegen welke zich schaamden voor hun gevoeligheid. Ze dachten dat er iets aan hen mankeerde en dat ze gefaald hadden in hun ‘man’ zijn. Tom Falkenstein verdiepte zich in het onderwerp ‘hoogsensitiviteit’, maar kon geen enkel boek vinden dat zich specifiek richtte op mannen. Hier wilde hij iets aan doen en daarom schreef hij dit boek.

Een op de vijf mensen is hoogsensitief, en dus ook een op de vijf mannen.

In zijn boek beschrijft hij onder andere typische kenmerken van de hoogsensitieve man, oefeningen en interviews met mannen die hun eigenschap juist als kracht gebruiken. Het voorwoord is geschreven door Elaine N. Aron. Waarmee hij 4 jaar heeft samengewerkt in een psychiatrische privékliniek in Londen. Elaine Aron staat wereldwijd bekend als HSP-autoriteit. Ze gaf deze gevoeligheid in 1997 de naam ‘hoogsensitiviteit’. Maar ze was zeker niet de eerste die er onderzoek naar deed. Dit boek is een aanrader voor mannen welke worstelen met hun hooggevoeligheid. Maar ook voor hulpverleners, partners en andere geïnteresseerden. Je kunt het boek alvast reserveren bij de boekhandel.

Bronnen:
www.bol.com
www.awbuna.nl
https://pieteroffermans.nl

Foto’s:
Pixabay

Vr 1 juni 2018 Fika Friday Outside Arnhem

Sluit je week af met Fika in het bos bij Arnhem! Heerlijk met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Fika Friday Outside is een maandelijks terugkerend evenement in de bossen rondom Arnhem. Met elke keer een andere locatie. Hier kun je mij en andere mensen ontmoeten. Een praatje maken of gewoon even lekker zitten. Dit onder een genot van een gratis kopje thee of koffie met wat lekkers. Adem het bos in en ontspan. Laat de week los en verwelkom het weekend. Geniet van de helende werking van de natuur. Je kunt eventueel een wandeling hier starten of eindigen.

Fika Friday Outside

Fika is een Zweeds begrip. Het staat voor een ontspannend momentje voor jezelf of samen. Het is thee of koffie drinken met wat lekkers. En even de gedachten verzetten. Fika houden kun je overal.

Datum & tijd:
Vrijdag 1 juni van 14:30 tot 15:30

Koffie & thee:
Krijg je gratis van mij.

Locatie:
Parkeerplaats de Lappendeken, Diepesteeg 25, De Steeg.

Je kunt mij herkennen aan mijn witte volkswagenbus en de vlag van Praktijk Tillvaro.

Tot 1 juni om 14:30!

Mindful boswandeling (Shinrin-Yoku) 18 mei

De komende tijd geef ik een paar gratis try-outs “Mindful boswandeling (Shinrin-Yoku)”. We gaan dan met een klein groepje mensen (max. 8) het bos in. Daar gaan we in stilte een wandeling maken. Onderweg stoppen we geregeld voor een meditatie of een oefening om contact met jezelf te maken en de natuur. Daarnaast doen we oefeningen waarbij de zintuigen worden aangesproken: zien, horen, ruiken, proeven, voelen etc. Het aanspreken van je zintuigen helpt je om meer in het hier en nu te komen. De oefeningen helpen om stress en spanningen te verlagen. Ook in het bos aanwezig zijn helpt hierbij. Bomen scheiden namelijk fytonciden uit, wat goed is voor onze gezondheid. Aan het einde drinken we een kopje thee en kunnen we onderling onze ervaringen uitwisselen.

Wanneer: 18 mei om 16:00. Einde rond 17:30
Locatie: Bos rondom Arnhem. Bij opgave krijg je de exacte locatie door
Kosten: Deelname is gratis

Wil je graag meedoen? Geef je op via info@tillvaro.nl of 06-45279343.

18 april Lezing Shinrin-Yoku

Shinrin Yoku betekent bosbad

Ter ere van de opening van mijn praktijk, geef ik een lezing over ‘Shinrin-Yoku’, oftewel ‘bosbad’. Het is een Japanse ontspanningsvorm welke hier aan bekendheid wint. Het wordt ook wel omschreven als ‘bostherapie’ en is een serieuze therapievorm in Japan. Wat is het? Welke wetenschappelijke gezondheidseffecten hebben de Japanners ontdekt over het bos? Wat kan het voor jou betekenen? Ik vertel je er dan graag meer over! Toegang is gratis. Datum: 18 april 19:30. Locatie: Arnhem. Geef je op via info@tillvaro.nl. Of mail voor meer informatie

Foto: Pixabay