HSP | Burn-out

Hooggevoeligheid

Mensen die hooggevoelig zijn hebben vaak een scherp afgestelde sociale antenne. Ze kunnen zich goed inleven in anderen, situaties inschatten en doordringen tot de essentie van dingen. Stuk voor stuk zijn dat prachtige talenten, die je als hooggevoelig persoon in je dagelijks leven kunt inzetten.

Toch ervaren veel mensen met HSP deze eigenschappen als een last of handicap. Doordat ze zoveel waarnemen, ook dat wat non-verbaal gebeurt, raken ze snel overprikkeld en nemen ze de energie van anderen over. Vaak gebeurt dit onbewust. Hierdoor kun je als hooggevoelig persoon makkelijk geraakt zijn, of het gevoel hebben dat je energie ‘weglekt’. Maar zo hoeft het niet te zijn. Door middel van coaching kun je leren om jouw hooggevoeligheid als kwaliteit te gaan ervaren en in te zetten. Door op zoek te gaan naar dat wat jou onbewust veel energie kost en dit bewust te maken, krijg je inzicht in hoe jouw hooggevoeligheid werkt en voor jou kan werken.   

Klik hier voor meer informatie over hooggevoeligheid

Burn-out

Bijna vijftien procent van de Nederlandse werknemers kampt volgens het CBS met burn-out verschijnselen. Vaak wordt er in zo’n geval veel rust voorgeschreven. In de praktijk blijkt dat niet altijd te helpen. Veel mensen blijven hangen in hun klachten of vallen snel weer terug. Rust, ritme en beweging zijn noodzakelijke elementen, maar op zoek gaan naar de oorzaak van je burn-out is nog veel belangrijker.

Een burn-out ontstaat door een combinatie van factoren. Het werk is zelden de werkelijke oorzaak, die ligt vaak wat dieper onder de oppervlakte. Herstellen van een burn-out vraagt daarom om een holistische aanpak, waarbij naar alle aspecten van jouw leven wordt gekeken, zoals werk, relaties en leefstijl. Met coaching kun je al deze aspecten meer met elkaar in balans brengen. Je leert je grenzen herkennen en te respecteren. Zo kom je weer veerkrachtig en energiek in het leven te staan.

Lees ook:

Burn-out aandoening op zich?