Volle bloedmaan en totale maansverduistering

Morgen is het volle maan, een bloedmaan zelfs. Maar wat is een bloedmaan? Er is bovendien een volledige maansverduistering die op ons halfrond te volgen is. Een bijzonder moment dus. Christina van Stroe vertelt uitgebreid over dit fenomeen.

Maansverduistering

De komende maansverduistering is de langste van de 21e eeuw. Het fenomeen duurt een paar uur, waardoor de kans groot is dat je er wat van te zien krijgt, zelfs als het wisselend bewolkt zou zijn. Een totale maansverduistering is een indrukwekkend natuurverschijnsel. Hij doet zich  eens in de paar jaar voor, de laatste keer was 28 september 2015.

Het eerste begin van de eclips van 104 minuten moeten we missen. Die begint om 19.14 uur en dan is de Maan nog niet boven de horizon. Het maximum van de verduistering is om 22:22 uur en de eclips eindigt om 0.19 uur. Voor een totale maansverduistering moet er een Volle Maan zijn, een Maan die vol beschenen wordt door de zon. Tijdens de verduistering schuift de aarde tussen de maan en de zon. De aarde werpt dan een schaduw op de maan waardoor deze een prachtige donkerrode tint krijgt. Dit verschijnsel wordt Bloedmaan genoemd. De rode gloed komt doordat aan de zijkant van de aarde nog net wat zonlicht schijnt  dat gefilterd wordt door de dampkring . Dit zogenaamde ‘schermeringslicht’ komt in die schaduw van de aarde terecht en weerkaatst op de maan.
Bloedmaan: door de verduistering werpt de aarde een schaduw op de maan waardoor deze een prachtige donkerrode tint krijgt

Mars goed zichtbaar

Als extraatje is rechts onder de verduisterde Maan ook de rode planeet Mars zonder verrekijker te zien. Deze doet denken aan een heldere oranjerode ster. Normaal valt deze planeet weg in het licht van de maan, maar tijdens de verduistering zal ook deze planeet oranjerood oplichten. In het zuiden zijn Jupiter en Saturnus met het blote oog te zien. Met een goede verrrekijker zul je zelfs de ringen van Saturnus en de vier manen van Jupiter kunnen zien. In het westen, waar de zon is ondergegaan, zie je Venus. Het helderste licht aan de hemel.

Bijzonder: de rode planeet Mars is ook te zien

Tips om de maanverduistering te volgen:

1. Begin alvast te duimen dat er vrijdagavond geen of weinig bewolking zal zijn
2. Zoek vrijdagavond een plek waar weinig of geen kunstlicht is
3. Ga om 21:25 klaar zitten met een vrij zicht op de horizon in het zuidoosten
4. Je ziet dan om 21.31 uur de rode Volle Maan opkomen
5. De Zon gaat bijna gelijktijdig onder om 21.38 uur en het duurt dan nog even voordat de duisternis invalt en je het proces van gedeeltelijke tot volledige verduistering goed kunt zien.
6. Volg de toenemende verduistering van de Volle Maan tot het maximum om 22.22 uur
7. Einde van de totale verduistering en rode gloed is om 23.13 uur
8. Einde van de gedeeltelijke verduistering is om 00.19 uur

Het belooft een heldere hemel te worden, een optimale gelegenheid om te toveren en betoverd te worden.

Door Christina van Stroe (gepensioneerd, avatar trainer, psychiatrisch verpleegkundige, orthopedagoog en docent agogische vakken)

Meer lezen?

Lees meer over de werking van deze bijzondere volle bloedmaan:

Christina van Stroe – volle maan in het teken waterman

Healingcentrum Isis – volle bloedmaan in waterman

Fran Tielemans – spirituele bewustzijnssprong 

Isabelle Lambrecht op nieuwetijdskind.com – volle bloedmaan en maansverduistering 

Foto’s: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *