Zaterdag ben ik jarig! Dat laat ik niet ongemerkt voorbij gaan en dus ga ik trakteren. En wel op het volgende:
– 1 x potje vlierbloesemsiroop van Zwaantje
– 1 x flesje zelfgemaakte vlierbloesemazijn
– De recepten om bovenstaande zelf te maken (scroll naar beneden)
Wat moet je doen? Om kans te maken op het potje vlierbloesemsiroop of het flesje vlierbliesemazijn moet je een mailtje sturen naar info@tillvaro.nl of ga je naar mijn Facebookpagina waar je je naam in dit facebookbericht zet. Na het weekend maak ik bekend wie kadootjes krijgen.
Wat is vlierbloesem?
Vlierbloesems zijn de bloemen van de struik ‘gewone vlier’ (Sambucus nigra). De bloei is van mei tot juli en de bestuiving vindt plaats door insecten. In september oktober zijn de bessen rijp. De vlier komt in het hele land voor en stelt geen hoge eisen aan zijn standplaats. Aan de vlier worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven.
Naast vlierbloesemsiroop en vlierbloesemazijn kun je nog veel meer lekkere dingen maken van vlierbloesem, zoals:
– koekjes
– cake
– taart
– pannenkoeken
– begneits
– thee
2 recepten met vlierbloesem
Vlierbloesemsiroop
– 1 kg fijne kristalsuiker
– 4 biologische citroenen
– 1,5 liter water
– 30 vlierbloesemschermen stelen afgeknipt
1. Breng het water aan de kook. Doe de suiker erbij en roer tot deze is opgelost.
2. Rasp de schil van een van de citroenen en snijd alle citroenen in plakken. Doe de citroenen bij de suikersiroop. Leg ook de vlierbloesemschermen erbij. Dek af met een doek en laat het 48 uur staan, zodat de smaken in de siroop kunnen trekken.
3. Zeef de vloeistof en schenk in gesteriliseerde flessen. Eventueel kun je nog wat bloemetjes in de flessen doen.
Vlierbloesemazijn
– 1 liter wittewijazijn
– 10 vlierbloesemschermen
Doe de wittewijnazijn en de vlierbloesemschermen in een grote schaal. Laat 10 dagen staan. Zeef de azijn en schenk in een schone fles. Heerlijk in een salade of gesprenkeld over aardbeien.
Enjoy !
Bronnen:
– De keukentafel van het noorden – Yvon Jaspers – ISBN 978 90 488 3863 9
– Wikipedia
Foto’s:
Anja Oude Tijdhof