Burn-out aandoening op zich?

Is een burn-out nou een vorm van depressie, of een aandoening op zich? Daarover voeren experts de laatste jaren stevige discussies. Er zijn heel wat overeenkomsten, zoals slaapproblemen en een laag gevoel van eigenwaarde. Maar ook opvallende verschillen; zo staat bij een burn-out ‘nergens energie voor hebben’ voorop, en bij depressies ‘nergens zin in hebben’. Een nieuwe onderzoekstechniek betekent nu steun voor de theorie dat burn-out een aparte aandoening is.

Sinds een paar jaar valt uit een plukje hoofdhaar van drie centimeter af te lezen hoeveel stress de eigenaar van dat haar de vorige drie maanden gemiddeld heeft gehad. Duitse onderzoekers hebben die techniek nu gebruikt om het haar van driehonderd proefpersonen te onderzoeken op het stresshormoon cortisol. Ook lieten ze de eigenaren van dat haar lange vragenlijsten invullen.

Van een plukje hoofdhaar kun je tegenwoordig de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) af te lezen

Hoe meer cortisol in het haar van een deelnemer, des te meer burn-outsymptomen diegene had. Deelnemers die veel stress hadden gehad, voelden zich vooral ‘verminderd efficiënt’. Tussen de mate van cortisol in het haar en depressiesymptomen werd geen samenhang gevonden. Een extra puntje dus voor de stelling dat een burn-out en een depressie verschillende aandoeningen zijn.

Hair cortisol as a biological marker for burnout symptomatology, Psychoneuroendocrinology, januari 2018

Bron: www.psychologiemagazine.nl

Minder stress in je leven?

Ervaar je veel stress op dit moment? Lukt het je niet om uit je burn-out te komen? Neem dan contact op. Ik help je graag weer je veerkracht te vergroten!

Foto’s: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *